Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pakurikp/public_html/templates/meet_gavern/lib/menu/GKBase.class.php on line 114

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pakurikp/public_html/templates/meet_gavern/lib/menu/GKHandheld.php on line 76
Tietoa pakurikäävästä | Mikä pakuri on? - Pakurikääpä.net
Main menu

Pakurikääpä ja pakuriuute

Tietoa

Päkurikääpä on tukenut ihmisten terveyttä jo tuhansien vuosien ajan. Se on kaikkein ravinnetihein kasvannainen, joka puussa voi kasvaa.

Pakurin terveysvaikutukset

Pakuri sisältää aktiivisia yhdisteitä, jotka lisäävät vastustuskykyämme. Sen ORAC-arvo on 52452, luku kertoo pakurin sisältävän suuren määrän antioksidantteja. Vertailun vuoksi mustikan ORAC-luku on 2400, joka sekin on korkea. Pakurikääpä on myös adaptogeeninen, eli se tasapainottaa elimistön toimintaa ilman haittavaikutuksia.

Pakuri sisältää 215 voimakasta kasviravinnetta, kuten superoksididismutaasia (SOD-entsyymiä), polysakkarideja, polyfenoleja, melaniinia, steroleita, triterpeenia ja betuliinia. Osa fytoravinteista ovat veteen liukenevia ja osa liukenee ainoastaan alkoholiin. Tästä syystä pakurin keittäminen ja pakurin uuttaminen alkoholissa ovat suositeltuja keinoja saada nämä voimakkaat ravinteet kehon käyttöön.

Kehon immuunijärjestelmän vahvistamisen ohella pakurilla on hoidettu mm. syöpää, ihon kuntoa, maha- ja suolistovaivoja.

Mikä pakurikääpä on?

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on lehtipuilla esiintyvä lahottajasieni, joka kasvaa yleisesti koivussa. Pakurikääpä kasvattaa koivun kylkeen mustan hiiltyneen näköisen pahkan. Pahka ei ole varsinainen pakurikääpä, vaan sen monivuotinen kasvannainen, pakuri. Itse kääpä kasvaa vasta puun kuoltua, kasvannaisen ja puunrungon väliin. Pakurikäävän tartunnan saanut puu kuolee yleensä 7-12 vuodessa. Mustan pakurin sisäosa on keltaisenruskeaa valkolahoa.

Hyviä pakuriesiintymiä voi etsiä vanhoista sekametsistä ja kosteikkojen läheisyydestä. Kaupunkien, tehtaiden ja maanteiden lähettyviltä pakuria ei kannata kerätä, koska sieni imee itseensä ympäristön raskasmetalleja. Pakurin keräämiseen vaaditaan maanomistajan lupa.